Wij werken uitsluitend met Nederlandse ontwerpen en ontwerpers. Producten worden lokaal geassembleerd.

Willem Hendrik Gispen

“Designcriticus avant-la-lettre”. “Functionalist bij uitstek”. Representant van de “nieuwe zakelijkheid”. “Modern eclecticus”. Willem Hendrik Gispen (1890 – 1981) was vooral een harde werker met talenten in een snel veranderende wereld (Koch, 1998).

 

Algemeen bekend als ontwerper door destijds vooral van zijn Gisolampen (1926) brak Willem Gispen door met zijn in serie geproduceerde stalen buismeubilair in 1929. Deze ontwerpen, zoals de 101 Stoel en de 412 Fauteuil genieten vandaag de dag nog enorm in populariteit. Tal van ontwerpen die Willem Gispen in zijn hoogtijdagen in de jaren dertig vervaardigde, zijn opgenomen in de collecties van Nederlandse musea. Veel van zijn ontwerpen zijn nog steeds in productie en vinden nog altijd hun weg naar een groot publiek van designliefhebbers.

Wim Rietveld

Als zoon van architect en ontwerper Gerrit Rietveld kreeg Wim Rietveld (1924 – 1985) design met de paplepel ingegoten. Na zijn studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten werkte hij bij Gispen in de jaren ’50 als ontwerper van kantoormeubilair. Ook breidde Rietveld het assortiment van de firma Gispen uit met woonmeubelen en lampen. Rietveld introduceerde in de jaren ‘50 André Cordemeyer bij de firma Gispen en kan als de opvolger van Willem Gispen gezien worden.

André Cordemeyer

André Cordemeyer (1924-1998) werd geboren in Bussum. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Hogeschool in Amsterdam. Hij begon zijn carrière als tekenaar-ingenieur. In 1952 werd hij technisch ontwerper bij Auping (beddenfabrikant). Hij ontwierp het Cleopatra bed, dat in productie werd genomen, met als voorwaarde dat ‘de Bijenkorf’ de exclusieve rechten zou krijgen.

 

Na door Wim Rietveld bij Gispen te zijn geïntroduceerd, werkte Cordemeyer aan diverse ontwerpen van de firma Gispen. Samen creëerden ze onder andere de fauteuil nr. 416: gemaakt van polyester, wat direct een van de eerste industrieel vervaardigde kunststof stoelen in Nederland opleverde. Daarnaast was Cordemeyer de ontwerper van de Gispen 1407 fauteuil, die in de Gispen Classics collectie van Dutch Originals is opgenomen.

Richard Hutten

Richard Hutten (1967) studeerde in 1991 af aan de Design Academy in Eindhoven en begon datzelfde jaar zijn eigen ontwerpstudio. Hutten is sinds de start in 1993 betrokken bij ontwerpbureau ‘Droog Design’ en is daarmee een van de belangrijkste grondleggers van de zogenaamde Dutch Design-beweging. Hij ontwikkelde zich internationaal tot een van de meest toonaangevende Nederlandse ontwerpers.

 

Hij staat bekend om zijn conceptuele en speelse ontwerpen die vaak optimistisch zijn.  Als Art-Director van Dutch Originals geeft Richard Hutten zijn visie op tijdloos design af.  En met de ontwerpen van Richard Hutten voor de Gispen Today-en Classics collectie, zoals o.a. de bureaustoel Gispen Today 412RH, het Gispen Today Reaal bureau en de Gispen Classics 533 tafel brengt hij hedendaags tijdloze esthetiek in design.

Maarten Baas, foto credits: ©Anton Corbijn

Maarten Baas

Maarten Baas (1978) is een Nederlandse ontwerper, die in 2002 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven. Zijn studio is gevestigd in ‘s-Hertogenbosch.

 

Baas is een van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaar-ontwerpers. Zijn werken bevinden zich op de grens tussen kunst en design en staat bekend om zijn rebelse, intellectuele, theatrale en artistieke stijl. Naast de ontvangst van verschillende design-awards, is zijn werk te vinden in tal van particuliere en grote museumcollecties, zoals MoMA New York, Victoria & Albert Museum Londen, Les Arts Décoratifs Parijs en het Rijksmuseum in Amsterdam.

 

Dat de stijlhandtekening van Maarten Baas goed samenvloeit met Dutch Originals in de Gispen Today collectie is niet geheel toevallig. De More or Less biedt met Gispen Today een moderne interpretatie van Nederlandse designklassiekers.

Job van den Berg

Job van den Berg (1990) studeerde in 2015 af aan de Design Academy in Eindhoven en  zoekt sindsdien als meubel- en product ontwerper de grenzen van verschillende materialen en technieken op. Met zijn ontwerpstudio onderzoekt en ontwikkelt hij, in samenwerking met verschillende fabrikanten, vernieuwende productieprocessen, materialen en toepassingen. Dit resulteert in ontwerpen die zich bevinden op het raakvlak waar industrie en kunst samenkomt, zoals de Gispen Today Crossing-lijn die hij voor Dutch Originals ontwierp.